Tip: Compositie

Wat is compositie? Fotografen hebben het er vaak over maar wat bedoelen we hier nu mee? Het komt erop neer dat je de verschillende onderwerpen in een foto op zo’n manier plaatst dat deze samen een mooi en goed beeld vormen. Ik hoor je al denken: “Is dat niet aan de fotograaf om te beoordelen? Wat hij/zij mooi vind?”. En dat klopt inderdaad. Er zijn zogenaamde basisregels die je op weg kunnen helpen om een goede compositie te maken maar het staat je volledig vrij hiervan af te wijken en je eigen stijl te hanteren.

Haal je onderwerp uit het midden

Ben je een beginner of ervaren in het fotograferen, we doen het allemaal we eens. We vergeten in de haast de compositie te bedenken en maken zo een leuke plaat in plaats van een wauw-foto.

  • Regel van derden
  • Gulden snede
  • Gulden spiraal

Regel van derden

Het eenvoudigste om mee te beginnen is de regel van derden. Hierbij verdelen we de foto in negenvlakken die allemaal even groot zijn. Hiermee krijgen we in het midden van de foto vier snijpunten.

We geven een foto veel meer kracht en maken hem fijner om naar te kijken als we het hoofdonderwerp op één van die snijpunten zetten. Als we daarnaast de horizon (of andere belangrijke lijnen) op de onderste of bovenste horizontale lijn zetten dan hebben we de eerste stap in een top foto al gezet.

Gulden snede

Bij de gulden snede verdelen we ook de foto in negen vlakken, echter niet even groot.

Het idee is hierbij hetzelfde als bij de regel van derden. Plaats je onderwerp op 1 van de vier snijpunten en je foto oog een stuk krachtiger.

Gulden spiraal

Een afgeleide van de gulden snede is de Gouden (of Gulden) spiraal. Hier zit de wiskundige reeks van Fibonacci achter waarbij de laatste getallen worden opgeteld. 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 enz. Wanneer we deze reeks zouden omzetten in een beeld dan krijgen een alsmaar nauwer wordende spiraal waarbij het beeld zich steeds verder verdeeld in kleinere vlakken.

Door deze lijnen (en vlakken) over een foto te plaatsen en hier de compositie op te baseren krijgen we een natuurlijk beeld. De gulden spiraal en de verhoudingen die hierbij horen vinden we namelijk overal in de natuur terug.

In de nabewerking met bijvoorbeeld Photoshop kan je bij het uitsnijden van een foto deze “overlay” aanzetten om je te helpen bij het finetunen van je compositie. Kies hiervoor de uitsnijden tool (c) en daarna bij de icoontjes kies je je overlay.

Volg voor meer tips!

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *