Tip: bewerk je foto’s

Veel beginnende fotografen bewerken hun foto’s niet en gebruiken ze rechtstreeks uit de camera. Alhoewel de camera’s steeds beter worden en zelfs gebruik maken van AI (artificial intelligence) en we soms niet begrijpen hoe goed foto’s uit een smartphone komen, toch valt er veel winst te halen uit het bewerken van foto’s.

Toen ik begon met fotograferen vond ik het zelfs een sport om de foto’s niet te hoeven nabewerken. Hoe beter de foto ”in het veld” gemaakt was, hoe beter het was. Dit regel geldt nog altijd. Nabewerken van een fotomoet niet bedoelt zijn om fouten op te lossen die je prima had kunnen voorkomen bij het maken van de foto.

Om echter een foto te maken waarbij je je onderscheid van de rest van de fotografen, ontkom je er echter niet aan om je foto toch eens goed te bewerken. Hiervoor is het wel van belang dat je foto hiervoor geschikt is. Enkele tips hierbij zijn:

  • Maak de foto in RAW.
  • Beknibbel niet op schijfcapaciteit door je foto al meteen in een lagere resolutie te maken.

RAW

Door je camera in te stellen op RAW maakt je foto’s waar zoveel als mogelijk informatie inzit, die je later kan gebruiken in de nabewerking. Maak je de foto in jpg dan begint je camera al met de nabewerking en haalt een hoop informatie uit de foto. Hij oogt in basis misschien goed maar je hebt later minder speelruimte in de nabewerking.

Resolutie

Een foto gemaakt in een lagere resolutie kan je nooit meer groter maken zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit, je gaan dan immers de pixels vergroten waardoor een foto er snel blokkerig uit gaat zien. Zeker niet mooi.

Maak de foto in een zo hoog mogelijke resolutie. Schijfruimte is tegenwoordig niet duur meer je kan de keuze nooit meer ongedaan maken zonder de foto opnieuw te maken. Die luxe heb je vaak niet.

Software

Voor het nabewerken van je foto heb je software nodig. Bij de bekendere merken als Nikon, Canon, Sony, etc, wordt vaak software meegeleverd om de digitale negatieven (RAW foto’s) te kunnen bewerken.

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *